Patoloji testi, kişinin vücut dokularındaki değişiklikleri belirlemek için kullanılan tıbbi yöntemdir. Test, olası sağlık sorunlarının varlığını belirmek veya daha ileri düzeyde araştırma yapma amacıyla gerçekleştirilir. Klinik işlem sayesinde hücresel düzeyde yapı ve işlev değişiklikleri değerlendirilebilir. Laboratuvar ortamında patolog tarafından yapılan test sayesinde aşağıda sıralanan konularda bilgi sahibi olabilmek mümkündür.
Olası Sağlık Risklerini Belirlemek
Hastalık Taraması
Doğru Teşhis Koymak
Durumu veya Tedaviyi Takip Etmek
2.Patoloji Testi Nasıl Yapılır?
Hastalık süreçlerini inceleyen bir bilim dalı olan tıbbi patoloji kapsamında yapılan testler, birçok farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. Genel olarak patoloji testinde takip edilen adımlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Doku Örneğinin Alınması: Patoloji testinin ilk aşamasında, hastalığın gelişim gösterdiği bölgeden veya şüpheli bir alandan doku örneği alınır. Örnek doku alımı, doktor tarafından biyopsi yöntemi kullanılarak yapılır.
2. Doku Örneğinin Hazırlanması: Kişiden alınan doku örneği, ikinci adımda patoloji laboratuvarında incelemeye hazırlanır. Örnek, bu süreçte ince kesitler haline getirilerek formalin içinde muhafaza edilir. Böylece doku örneğinin, bozulmasına yol açabilecek dış etkenlerle temasının önüne geçilir.
3.Patoloji Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Test yaptıran kişilerin merak ettikleri konular arasında “Patoloji sonucu ne zaman çıkar?” sorusunu cevabı da yer alır. Patoloji sonuçlarının çıkma süresi, birkaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Patoloji testi sonuçlarının çıkma süresini etkilen etkenler şunlardır:
Testin Türü: Patoloji testi kapsamında doku örneğinin incelenmesine yönelik farklı türde yöntemler tercih edilebilir. Hangi test türünün tercih edildiğine bağlı olarak sonuçların çıkış süresi değişebilir.
Laboratuvar Yoğunluğu: Laboratuvarın iş yükü ve yoğunluğu, sonuçların çıkma süresine etki eden bir diğer önemli faktördür.
Doku Örneğinin Durumu: Testin yapılma amacı, kişiden büyük boyutta doku örneğinin alınmasını gerektirebilir. Bu duruma ilaveten inceleme amacıyla alınan doku karmaşık yapıda olabilir. Her iki etken de test sonuçlarının alınmasını geciktirebilir.
Hastalığın Aciliyeti: Bazı hallerde, kişinin durumu acil müdahale gerektirebilir. Bu tür bir senaryo, testin vakit kaybedilmeden yapılmasını ve sonuçlara hızlıca ulaşılmasını zorunlu kılar. Dolayısıyla laboratuvar, acil vakalara yönelik testleri önceliklendirerek sonuçlara olabildiğinde hızlı ulaşılmasını sağlamaya odaklanır.
18 Eylül 2024